2009. január 21., szerda

optimalizáljunk

Vállakozóként szeretek (vagy kénytelen vagyok?) hatékonyan gondolkodni. Ezért is kaptam hidegrázást mindig, amikor nap mint nap láttam, hogy nincsenek kihasználva a bölcsödei helyek, míg mindenki arról panaszkodik, hogy nincs elegendő férőhely. Korábbi írásomban utaltam már rá, hogy van ötletem a kevés bölcsödei hely optimálisabb kihasználásra. Most kifejtem:
a bölcsödék és óvodák fejkvótából élnek. Ahány gyerek van, annyi fejpénzt kapnak az önkormitól. Tehát érdekük, hogy papíron tele legyen az intézmény. Manapság ezt nem nehéz elérni, sorbanállás van a helyekért, sok a gyerek, kevés a hely. Ez tehát jól szuperál. Viszont ez csak papírforma.
A csoportok valójában sok helyen félgőzzel mennek csak, aminek persze mindenki örül: gondozónőnek nincs annyi gyereke egyszerre, ezért könnyebb a dolga, a konyhán kevesebb kaját kell melegíteni, kevesebb a tányér, nincs akkora hangzavar, kosz, a gyerekeknek is könyebb, több figyelmet kapnak, stb. Csak éppen ott várakozik megannyi család egy aprócsak kis bölcsis helyért, hogy a lelkes, munkakedvvel ellátott anyuka végre dolgozhasson. De nem jár neki a hely, mert nem volt résen, nem volt időben a beiratkozást megelőző években (!!!) észnél, vagy mert nem ismer senkit az önkormányzatnál, és mert túl sokan járatják hobbiból bölcsibe a gyereküket. Valójában sokan nem is járnak dolgozni, vagy csak jóval kevesebb időt töltenek munkával, mint a gyerek bölcsödében. Nem kell messzire menjek, hogy lássam, bárki tud munkáltatóit hozni. Annak valódiságát nemigen ellenörzik (mondjuk nem is a gondozónő dolga ez). Én értem, hogy jó otthon délelőtt lenni, kicsit lakást csaszatolni, fözöcskézni, intézkedni, netezni, stb. És ha vki megteheti, tegye is, de ne ingyen!!! Miért jár az ilyen családnak ingyen bölcsis hely? Azért mert jól kitrükközte a rendszert?
Milyen rendszer az, amit ennyire könnyen ki lehet trükközni? Mennyire átgondolt és kidolgozott az adminisztratív folyamat, ha egy papírka elegendő ahhoz, hogy megtévesszük a rendszert? Egyáltalán, miért jár egy főállású anyának gyes és bölcsishely egyaránt? Ilyen jól áll az államkassza? Ja, csak közben a családipótlék meg megfontolandó, hogy mindenkinek adható-e. Nem értem... kicsit most úgy hangzik mintha politizálnék, pedig eszem ágába sincs, csak dilemázok.
Kár hogy engem nem kérdez meg senki :) Mert én bizony szigorú lennék: piacképes árat állapítanék meg a bölcsödei helyekért és annak lenne kedvezőbb, aki tényleg dolgozik, aki nem, annak drágább, hiszen csak azért járatja közösségbe a gyermeket, hogy ő nyugiba intézhesse a teendőit. És bizony az APEH-től kérném az igazolást: aki fizet adót, az nyilván dolgozik is. Ez még nem oldaja meg persze teljesen a helyzetet, mert sokan bejelentik magukat kamuból valami családi vállalkozásba, hogy meg legyen a munkaviszony, de legalább ott már a járulék és adófizetést nem lehet megkerülni.
Viszont ha megkérjük az árát valaminek, azért szolgáltatni is kell nyújtani. Ez egy külön írást érdemel azt hiszem (bölcsöde mint szolgáltatás... coming soon). Előtte viszont az is fontos, hogy a férőhelyek leosztását okosan meg lehetne szervezni és ezzel az intézmény kihasználtságát javítani. Ha fél napokra bontjuk a helyeket, több gyerek kapna lehetőséget a bejutásra. Nem kell minden gyereknek heti 5 teljes napot járnia, most sem jár. Hány gyerek van, aki ebéd után hazamegy és hányan pénteken már be se jönnek. Mások meg örülnének ezeknek a lehetőségeknek is. Órarendszerüen össze lehetne állítani egy 80-90 %-os kihasználtásgot: valaki csak 3 délelőttre akar befizetni, más 3 egész napra, esetleg van aki csak a délutánra, és így szép sorban ki lehetne tölteni a napokat. Ha sikerülne így vagy ehhez hasonló rendszerben felosztani a helyeket, sokkal több férőhely lenne, hiszen annak a gyereknek a helyére jönne egy másik, aki ebéd után elmegy, vagyis plusz egy anya tudna elmenni dolgozni, az intézmény is hatékonyabb kihasználtság alatt lenne, a renszer jobban működne. És ha a bölcsöde komolyabb összeget kapna egy-egy gyerek után, sokkal érdekeltebb lenne a helyek kitöltésére. Arról nem is beszélve, ha a szülő sem nevetséges összeget fizet, hanem szolgáltatást vesz, sokkal tisztább a helyzet, nem lesz olyan nagyvonalú az idővel, nem fogja akkor is otthagyni a gyereket, amikor arra nincs szükség.
Szerintem bőven lehetne üzleti alapokra helyezni a gyermek ellátása körüli intézményeket is és biztos vagyok benne, hogy lenne rá igény. Végülis abban egyet érthetünk, hogy nem az államnak kell felnevelni gyermekeinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése